Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Venerdì 05 luglio 2024 ore 16:00 presso Azienda Agricola Paron DenisRivignano (UD)  si terranno le attività dimostrative nell’ambito del progetto SCOOP.

SCOOP è incentrato su sistemi biologici innovativi e diversificati di consociazione volti a preservare l’integrità dell’ecosistema e dei terreni agricoli, la biodiversità e la sicurezza alimentare sia per l’uomo che per gli animali. Negli ultimi anni sono state condotte da AIAB FVG, anche grazie al progetto internazionale SCOOP, prove di coltivazione con il metodo biologico di lenticchia e cece, in coltura pura e in consociazione. Ciò ha permesso di testare l’agrotecnica più adatta al bio e promuoverne la coltivazione tra gli agricoltori. Quest’autunno, grazie a un ottobre mite, è stata inserita nelle prove anche un’epoca di semina inusuale per le nostre latitudini per il cece. A metà ottobre, infatti, si è seminato del cece in coltura pura e in consociazione con camelina. In prossimità della raccolta, l’incontro in campo vuole fare il punto sullo stato delle colture alla fine del ciclo colturale e trarne delle considerazioni per orientare la prosecuzione delle attività.

Per iscriversi cliccare qui

SCOOP è un progetto CORE Organic Co-finanziato dalla Commissione Europea Programma Horizon 2020 CA n. 727495